Ktoré potraviny umývať musíte a ktoré netreba?

Je potrebné umývať naozaj každé ovocie a zeleninu? A čo sušené ovocie? Alebo vajíčka? Áno, niektorí ľudia umývajú vajcia, pretože sa im zdajú špinavé a môžu sa „niečím nakaziť“. Robia však chybu. Možno aj vás od detstva učili všetko si aspoň opláchnuť vodou, kým to budete jesť. Niekedy to však môže byť skôr na škodu. Hoci si myslíme, že umytím niektorých potravín pred konzumáciou nič neskazíme, nie je to pravda. V prípade istých potravín a surovín dochádza práve tak k šíreniu škodlivých baktérií a negatívnym vplyvom na náš organizmus. Nižšie vám poradíme, ktoré potraviny umývať a ktoré netreba.

Niektoré vás možno prekvapia a doteraz ste to robili opačne, ako to odporúčajú odborníci. Ono sa totiž tým umývaním práve paradoxne baktérie šíria, a dosiahneme opak. Napríklad umývate mäso pred varením? Agentúra Food Standards Agency (FSA) varovala ľudí, aby to nerobili, inak riskujú šírenie smrtiacej baktérie. Tá je údajne najčastejšou príčinou otravy u ľudí vo Veľkej Británii, ktorí sa ňou nakazia z potravín.

 

Ktoré potraviny umývať…

Ovocie a zeleninu

Predovšetkým s jedlou šupkou. Aj keď sa vám táto šupka zdá čistá, predsa len ju umyte. Ideálne aspoň opláchnuť studenou vodou a potom osušiť papierovou servítkou alebo utierkou.
Umyte si však aj ovocie a zeleninu so šupkou, ktorú nejete. Pri šúpaní sa totiž môžu baktérie z povrchu dostať na jedlú časť. Takže umývajte citróny, pomaranče, ale aj melóny, avokádo ap.
Keďže šupka môže byť porézna, neumývajte ich mydlom ani saponátom, lebo by sa mohli dostať do plodu.
Balené šaláty nemusíte umývať, dobre ich umyli už pred zabalením. Ak ich predsa len umývate, môžete ich kontaminovať baktériami, ktorú už sú povedzme na vašej kuchynskej linke.

 

Plechovky s nápojmi

potraviny umývať - plechovkyKúpili ste si v obchode pivo v plechovke? Alebo colu, energy drink, čokoľvek? Bez debaty vždy okolie otvoru, cez ktorý budete piť, umyte. Pokojne môžete použiť aj saponát, potom plechovicu opláchnite čistou vodou. Plechovky sa totiž skladujú aj dlhšiu dobu v priestoroch, ktoré nebývajú také čisté – niekedy po nich môžu behať potkany, sadať na ne rôzny hmyz. Minimálne utrite miesto okolo otvoru, aby sa prípadné baktérie nedostali pri otvorení dovnútra plechovky.
Platí to aj pre jedlá a pochutiny v konzervách. Džemy, fazuľa a kukurica, paradajková omáčka, tuniak vo vlastnej šťave ap.

 

Sušené ovocie

Vedeli ste, že tento druh jedla je považovaný za jeden z najšpinavších? Platí to najmä pre sušené ovocie, ktoré sa podáva na váhu. Napríklad na bratislavskom trhovisku, voľne rozložené na stole – okolo prejdú stovky, tisíce ľudí, ktorí kašľú, kýchajú, na ovocie sadá prach a splodiny z áut. Optimálne je spariť takéto sušené ovocie horúcou vodou. Pokojne to môžete urobiť aj pri balenom ovocí.

 

Orechy a mandle

potraviny umývať orechyAj keď sú ošúpané, umyte ich pod tečúcou vodou. Nikdy totiž neviete, ako boli skladované a nakoľko sa tam dodržiavali hygienické pravidlá. Otázna je tiež preprava.
Umývaním orechy nielen očistíte, ale zbavíte ich aj kyseliny fytovej, ktorú čerstvé orechy obsahujú. Tá sa na ne používa kvôli ochrane pred rôznymi parazitmi. Môže však poškodzovať ľudský organizmus.

 

Ryža

Ryžu by ste mali umyť studenou vodou aspoň 2 až 3 krát pred akýmkoľvek typom prípravy. Umytím odstránite povrch škrobu zo zŕn a zbavuje baktérii. Výsledkom je ryža, ktorá sa môže pochváliť čistou chuťou.

ktoré potraviny umývať a ktoré nie

Nikdy neumývajte…

Vajcia

Áno, domáce vajíčka nevyzerajú síce najlákavejšie, nie sú čistučké ako tie kupované. Na niektorých sú ešte zaschnuté zvyšky, sú mierne špinavé…ale dôležité je, aby ste ich neumývali. Nenechajte sa oklamať. Na vajíčku je ochranná vrstva a práve tú poškodíte, ak začnete vajíčko umývať. Cez takúto narušenú vrstvu môžu prenikať do vajíčka všetky baktérie. Radšej uložte takéto vajíčko do škatuľky a vložte do chladničky, nech vás to neláka.
Prečo sú tie kupované čisté? Pretože ich najskôr umyli a očistili, aby sa odstránili všetky baktérie. Potom ich potreli špeciálnym minerálnym olejom, aby sa vytvorili vrstvy ochrany.

 

Cestoviny

Aj vy máte v recepte, že cestoviny treba pred varením opláchnuť? Ťažko povedať, kto to vymyslel, ale profesionálni kuchári sú zásadne proti tomu. Voda totiž odstraňuje škrob a ten ako vieme pomáha lepšie vstrebávať omáčku. Cestoviny môžete umyť až po uvarení, ak ich chcete použiť do šalátu, ale inak nie.

ktoré potraviny umývať - vajcia niePrečítajte si tiež
Praktické tipy, ako vám vajíčka vydržia dlhšie čerstvé.

 

Hríby

Tie by ste nikdy nemali držať dlho pod vodou. Ani ich nenechajte máčať vo vodnom kúpeli. Dokážu totiž veľmi rýchlo nasať vodu a ich špecifická chuť sa tak výrazne potlačí. Niekedy až stratí. Ak ich chcete očistiť, vezmite si na to vlhkú  handričku.

 

Kura, mäso, ryby

Baktérie na čerstvom kurati a mäse sú zdraviu škodlivé. Najznámejšia je salmonelóza. Mnohí ľudia si pritom myslia, že umytím mäsa pred varením tento problém vyriešia a zbavia sa nebezpečných baktérií. Omyl. Keď umyjete kura, tak voda, ktorú používate, pomáha rozšíriť baktérie na rukách a po celom kuchynskom dreze. Ak ale začnete kura a mäso hneď variť, všetky baktérie sa tak zničia.
Skúsení kuchári odporúčajú variť kura dvakrát: len čo sa voda zohreje, mali by ste ju z hrnca vyliať a naliať novú. Až potom pokračuje varenie.
Ministerstvo poľnohospodárstva USA neodporúča ani umývanie surového hovädzieho, jahňacieho a bravčového mäsa.
Neumývajte ani surové ryby, aby ste prípadné baktérie nerozšírili po kuchyni. Ideálne je nakupovať vypitvané ryby, bez šupín.

ktoré potraviny umývať - mäso nie

 

Aj tieto články by vás mohli zaujímať:

Facebook Comments
Celkovo prečítaní 651x, 1 prečítaní dnes

Aj tieto články by vás mohli zaujímať: